Kategorier
Tandvård

Hur mår dina tänder egentligen?

Hur dina tänder mår hänger väldigt mycket ihop med hur du mår i övrigt. Detta dels så tänder påverkar hela allmänhälsan och att tänder av sämre kvalitet kan leda till fruktansvärda följdsjukdomar som cancer och diverse hjärt- och kärlsjukdomar. Dels så påverkar sämre tänder även rent socialt där man ser att många lider, isolerar sig och inte vågar leva fullt ut.

Sverige har ett välutvecklat system för tandvård där varje medborgare ges fina förutsättningar till ett liv med en uppsättning av tänder. Fram till och med 23 års ålder så är tandvården gratis och där vi exempelvis kan laga hål, ta bort tandsten, korrigera sneda bett och i övrigt få dentala problem omhändertagna på en statlig nota där vi alla – via skatt – är med och betalar. Det är bra, men det räcker inte för alla. Faktum är att vi under senare år sett en försämring i hur kvaliteten på våra tänder ser ut – både bland barn och bland vuxna.

Något som också hänger ihop med att våra midjemått kommit att bli större. Vi äter och vi dricker betydlig sämre. Det visar sig på hur våra tänder ser ut. At vi samtidigt också har en viss aversion mot att besöka en tandläkare gör att problematiken riskerar att bli ännu större. Det senare är viktigt att peka på: många vuxna idag besöker inte tandläkare med den regelbundenhet man bör – och ska – göra.

Är tandläkaren för dyr?

Kostnaden för en tandläkare är det som får många att backa och att ta det dåliga beslutet i att avstå ett besök. Plötsligt ska man själv som vuxen börja betala för det som tidigare varit gratis. Det gör att många väljer att prioritera annat istället. Är det då så dyrt att besöka en tandläkare? Det kostar pengar och givet om man har något problem så kan också kostnaderna stiga. Två argument kan ges i den här frågan.

1) du har tandvårdsbidrag att använda. Det gör att staten täcker en del av kostnaden och denna förmån är möjlig att använda varje år. Du kan även baka ihop två bidrag till ett. Har du missat ett tandläkarbesök under ett år så kan ditt tandvårdsbidrag sparas till nästkommande och då även slås ihop med det årets.

2) du tjänar på det i längden. På samma sätt som med allt annat så är det svårt att lägga pengar för en långsiktig investering. Dra en parallell till bergvärme. Du vet att den lösningen kan spara extremt mycket pengar – men den höga, initiala kostnaden får dig att backa. På samma sätt kan man se ett tandläkarbesök. Du betalar pengar – men för att slippa höga kostnader i framtiden. Det är de akuta skadorna och de problem som hunnit växa sig stora som kostar pengar vad gäller tandvård. Det måste man tänka på. Besöken som sker varje år är preventiva till stor del.

Sköt tänderna i hemmet

Det egna ansvaret vilar tungt då det kommer till den egna kvaliteten på tänderna. Ingen tvingar dig att besöka en tandläkare och det står dig fritt att kasta kallelser i papperskorgen. Det är dessvärre bara du som drabbas av liknande beslut.

På samma sätt har du också ansvaret i att sköta dina tänder i hemmet. Det är faktiskt ingen större uppoffring att göra. Du ska borsta dina tänder två gånger om dagen. Du ska göra det två minuter per gång och avsätta ungefär 30 sekunder på varje sida – uppe och nere – i munnen. Utöver detta ska du använda tandtråd i samband med måltider och innan du går och lägger dig. Vill du vara på den säkra sidan så kan du även skölja munnen med munvatten innehållande fluor.

Svårare än så är det inte att ge sig själv förutsättningar till ett liv med friska, starka tänder. I kombination med årliga besök hos tandläkare och en tandhygienist så har du gett dig själv en tryggare framtid. Och du: tänk på vad du äter också!