Kategorier
Juridik

Vårdnadstvister ökar i Sverige

Antalet skilsmässor har ökat i Sverige under de senaste åren. Det har även antalet vårdnadstvister gjort. År 2008 så avgjordes 3663 ärenden i domstol. Tio år senare – 2018 – så var motsvarande siffra uppe i 7338. Det ger väldigt många frågor.

Att man skiljer sig är ingen stor sak egentligen. Vi lever i ett progressivt samhälle där äktenskapet inte längre är den heliga institution det än gång var. Vi blir kära och vi kan även tappa den kärleken – eller se att den uppkommer på annat håll. Vi är fria individer som måste ges tillåtelse att göra det som är bäst för oss själv. Det man däremot kan säga angående ökningen av skilsmässor är att många kanske gifter sig för lättvindigt och där man tar ogenomtänkta beslut som saknar förankring i verkligheten? Det bör man kanske fundera igenom innan man väljer att fria – eller tacka ja på den frågan.

Skilsmässor och separationer är tuffa att ta sig igenom. För de flesta så läker tiden emellertid alla sår och man kommer ut helskinnad på andra sidan. I många fall så kan man även förbli vänner efteråt. Det är alltid att föredra.

Skilsmässor med barn är tuffare

Värre blir det om man har barn tillsammans. Där måste man hela tiden tänka på saken ur barnens perspektiv och förklara varför man som förälder väljer att gå skilda vägar. Här ska man också tillägga att barn är smarta och att de ofta redan uppfattat att saker och ting inte varit bra. Detta oavsett hur bra man som förälder är på att spela teater. Ibland är en skilsmässa det absolut bästa alternativet även sett ur ett barns perspektiv. Man får två kärleksfulla hem istället för ett hem där mamma och pappa bråkar hela tiden.

Det är där vårdnaden kommer in i bilden. En skilsmässa innebär att vårdnaden om barnen delas mellan föräldrarna som – precis som tidigare – ska fatta alla viktiga beslut gällande barnets framtid tillsammans. Boendefrågan ska lösas i samband med skilsmässan och likaså gäller umgänget med respektive förälder. Det är ofta det som kan leda till konflikt och en vårdnadstvist. Något som – i många fall – är onödigt. Detta sett till att de egentliga skälen saknas.

Ta hjälp innan och undvik en vårdnadstvist

Att bråka om var barnen ska bo och hur länge barnens ska vara hos respektive förälder är inte ovanligt. Men, det är ett förhållandevis tunt argument för en vårdnadstvist. Detsamma gäller i många fall ett skäl som kallas för samarbetsproblem där en förälder exempelvis inte hämtar eller lämnar i tid eller där man inte svarar i telefonen och så vidare. Det senare är allvarligt om man ser det över en längre period. Då är det ohållbart och då kan de definitivt vara ett skäl till att man söker ensam vårdnad. Många verkar emellertid ange samarbetsproblem som ett svepskäl bara för att få en möjlighet att få ensam vårdnad om sina barn. Det är långt ifrån okej.

Varje kommun i Sverige är skyldiga, enligt lag, att erbjuda hjälp i samband med en skilsmässa och i syfte att föräldrar ska kunna undvika en vårdnadstvist. Detta genom samarbetssamtal där man som förälder får professionell hjälp med att hitta alternativa lösningar som kan passa båda parter angående exempelvis boende och övrigt umgänge. Samarbetssamtal har en påfallande hög procent i att få en vårdnadstvist att stoppas innan den når domstol.

Det man även bör veta är att en vårdnadstvist inte garanterar ensam vårdnad. Tvärtom. Rätten ser alltid från barnets perspektiv och från barnens bästa. Något som ofta innebär att man ger föräldrarna fortsatt gemensam vårdnad.

Vissa vårdnadstvister måste ske

Tilläggas, som avslutning, är att en del vårdnadstvister är absolut nödvändiga. Finns det risk för våld, missbruk, psykiskt ohälsa eller andra allvarliga saker i en förälderns liv som riskerar att skada barnen så måste man söka ensam vårdnad. Där finns det inga alternativ utan där måste man snabbt kontakta en jurist som specialiserat sig på just vårdnadstvister. Barnen bästa går alltid först!